ВИХОВНА РОБОТА
  • Опис ДОМу
  • Схема ДОМу
  • Критерії "Кращий клас року"
  • Патріотичне виховання
  • ПРОФОРІЄНТАЦІЯ







  • Контакти ліцею

    Адреса: м.Запоріжжя, вул. Парамонова, 6а 69059

    (061) 769-80-27
    (приймальня)
    school23zp@gmail.com

    Інформує районний відділ міліції

    За ЗАЛ №23
    закріплений Інспектор Комунарського відділення поліції Дніпровського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області капітан поліції

    ШМАТАЛО СЕРГІЙ ВОЛОДИМИРОВИЧ

    Адреса: м. Запоріжжя, вул. Космічна,40, каб.9, 22
    тел.099-717-40-91

    Електронна адреса ВКМСДГУ МВС області - okmdzp@rambler.ru
    Електронна адреса УКМСДГУ МВС України – ditypolice@mys.qov.ua





    Комунарський районний центр молоді та школярів



    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Flag Counter

    Укуси тварин і сказ

    Що таке сказ і чому воно так небезпечно?

    • Сказ зустрічається в більш ніж 150 країнах.
    • У всьому світі більше 55000 чоловік вмирають від сказу щорічно.
    • 40% людей, які постраждали від укусів хворих або підозрілих на сказ тварин, становлять діти у віці до 15 років.  
    • Собаки є джерелом 99% людських смертей від сказу.
    • Щороку більше 15 мільйонів чоловік у всьому світі отримують антирабічною вакцинацію (щеплення від сказу) після контакту з хворими або підозрілими на сказ тваринами. За оцінками, це запобігає 327000 смертей від сказу в рік.

    Летюча миша: таємниче і дуже небезпечна тварина. Серед усіх тварин тільки кажани здатні служити резервуаром вірусу сказу, самі при цьому не хворіючи

    Сказ викликається вірусом. Зараження відбувається через укуси хворих на сказ тварин. Вірус сказу після проникнення через укушенную рану розповсюджується по оболонок нервів і викликає енцефаліт (запалення мозку).

    У 2009 році в світі загинули від сказу 55 тисяч осіб. Переважна більшість загиблих припадає на бідні країни Африки і Азії, в яких не проводиться антирабическая вакцинація.

    Наша країна отримала в спадок від СРСР добре налагоджену систему вакцинації від сказу. Ця система за інерцією працювала протягом двох десятиліть.

    В останні роки кількість хворих зростає. Серед причин цього вказують на збільшення чисельності основного природного резервуара хвороби – лисиць, а це в свою чергу пов’язано зі зменшенням площі орних земель і соостветственно – розширенням життєвого простору для цих тварин.

    Кілька десятиліть відносного благополуччя послабили увагу суспільства до цієї проблеми. Поінформованість населення про це захворювання залишає бажати кращого.

    Які тварини хворіють на сказ.

    cave tibi a cane muto et silente (лат.)
    Бережися тихого пса і спокійної води

    До вірусу сказу сприйнятливі всі теплокровні тварини, включаючи гризунів, птахів і кажанів (до слова, в Америці і в Індії кажани відповідальні за більшість випадків зараження людей сказом). Високу сприйнятливість до вірусу мають м’ясоїдні тварини і сільськогосподарські тварини, середню – гризуни, низьку – птиці.

    Небезпечні своїми укусами:

    • дикі м’ясоїдні тварини з семейтва собачих (лисиці, вовки, єнотовидні собаки, шакали і ін.), Котячих (дика кішка, рись та ін), куниць (тхори, куниці, борсуки, ласки, горностаї)
    • хижі птахи
    • кажани
    • дикі гризуни – бабаки, бобри, ондатри, бурундуки, хом’яки, білки, польові миші, щури, їжаки та ін.
    • домашні тварини – собаки, коти
    • сільськогосподарські тварини – коні, велика рогата худоба, кози, свині
    • будинкові миші і щури в неблагополучних щодо сказу регіонах
    • нехижі птиці
    • домашні хом’ячки, кролики, морські свинки (при клітинному змісті)

    Важливий не так біологічний вид тварини, як середовище її проживання. Вірус сказу циркулює в дикій природі, періодично прориваючись в населені пункти. Хоча на сказ хворіють переважно дикі тварини, людина частіше заражається від домашніх тварин з тієї простої причини, що вони до нас ближче. Лідерами в справі зараження людей були і залишаються собаки.

    Проте, хоча контакти з дикими тваринами рідкісні, але вони є найбільш небезпечними. Наприклад, якщо лисиця забігла серед білого дня в населений пункт – напевно вона хвора на сказ, так як за своєю природою це дуже обережне і хитрі тварини. Але можливість роздобути дармову лисячу шапку багатьом затьмарює очевидну небезпеку. Як каже давня прислів’я – radix m est cupiditas (лат.) – Жадібність є джерело всього зла.

    Навпаки, можна не хвилюватися, якщо кіт, ніколи не залишав квартиру на десятому поверсі, куснув за ногу, коли йому випадково притиснули хвіст. Вірус йому підчепити немає від кого. Проте, треба за ним спостерігати протягом 10 днів.

    Заразитися сказом можна не тільки через укус, але і при ослюнение шкірних і слизових покривів, контакті з мозком хворої тварини, пораненні предметами, які контактували з хворою твариною. Це може статися під час умервщленія хворої тварини, обробці його шкурки, забої худоби.

    Через неушкоджену шкіру вірус проникнути не може, але як знати, що вона непошкоджена? Вірусу при його нанорозмірах досить і мікротріщини, невидимою неозброєним оком. Такі мікропошкодження завжди є на шкірі рук у людей, зайнятих в сільському господарстві.

    Можливе зараження в лабораторіях, які працюють з & quot; диким & quot; вірусом сказу.

    У Південній Америці бувають випадки аерогенним (через повітря) зараження людей в печерах, населених величезною кількістю летючих мишей.

    Чи завжди людина, вкушений хворою твариною, захворює на сказ?

    Ні, не завжди, але ймовірність дуже висока.

    Імовірність розвитку захворювання при різної локалізації укусу:

    • Укуси в області голови і обличчя – 91%
    • верхніх кінцівок – 63%
    • тулуба – 28%
    • нижніх кінцівок – 24%

    Ці дані не можна вважати абсолютно точними, так як далеко не завжди можна достовірно встановити, чи було хворим вкусила тварина.

    Однак з упевненістю можна сказати, що смертність серед хворих майже 100%. Хоча, починаючи з 2005 року, і було кілька випадків успішного лікування сказу в США і Бразилії, на загальній сумної картині смертності це практично не позначилося.

    Частіше за інших трапляються укуси нижніх кінцівок. Укуси верхніх кінцівок бувають значно рідше, а укуси голови складають всього 1-2%. Проте ці укуси в 3-4 рази небезпечніше, що і призводить до переважання людей з такими ушкодженнями серед хворих (див. Діаграми).

     

    Інкубаційний період частіше складає 30-90 днів; коротше 10 днів він буває виключно рідко.

    Локалізація укусу має вирішальне значення в частоті захворюваності і в тривалості інкубаційного періоду.

    Ризик захворювання підвищується також при множинних і глибоких укусах, а також при несвоєчасній місцевої обробці укусів.

    Як дізнатися, чи є сказ в місцевості, де я живу?

    Найбільш достовірну інформацію Ви можете отримати в епідеміологічному відділі місцевої СЕС (санітарно-епідеміологічної станції), а також в установі ветеринарного нагляду. Дізнайтеся в довідковій службі номер телефону і зателефонуйте (зрозуміло, в робочі години).

    Чи можуть надати інформацію та в місцевому травмпункті, причому цілодобово. Ситуація з поширеністю сказу швидко змінюється. З’являються спалаху захворювання серед тварин в місцевостях, де його раніше не було багато років, тому керуватися інформацією, отриманою з інших джерел, не варто.

    Рейтинг статті: 3.8 з 5
    Голосів: 32
    Переглядів: 28660

    Випадки успішного лікування сказу

    12 вересня 2004 року 15-річна Джина Гіс (Jeanna Giese) в своєму рідному місті Фон-дю-Лак, штат Вісконсін, була укушена кажаном за вказівний палець лівої кисті. Через кілька тижнів після інциденту з’явилися грізні симптоми …

    Трансамінази (АЛТ і АСТ): маркери захворювань печінки і міокарда

    Амінотрансферази, застаріла назва “трансамінази” (АЛТ – аланінамінотрансфераза і АСТ – аспартатамінотрансфераза), є першим і найбільш надійним лабораторним ознакою захворювань печінки, насамперед вірусних гепатитів …

    Жовчний міхур

    Чи потрібен людині жовчний міхур? Це питання займає думки кожного, кому належить невтішна перспектива розлучитися зі своїм жовчним міхуром. Безумовно, жовчний міхур є важливим і корисним органом, але тільки за умови, що …

    Холецистит, або запалення жовчного міхура

    Холецистит – одне з найпоширеніших захворювань. Їм страждає 20-25% населення. Жінки хворіють в 5-6 разів частіше за чоловіків. Привертає до холециститу надмірна вага і неправильне харчування. Холецистит нерідко призводить до операції …

    Анафілактичний шок

    Анафілактичний шок – бурхливо розвивається і потенційно небезпечна для життя реакція багатьох систем організму на хімічну речовину – алерген. Розгубленість і невміння надати першу допомогу є головними причинами смертей …

    Підшлункова залоза: особливості будови і функції, що сприяють її хвороб

    Підшлункова залоза надмірно залежна від стану здоров’я сусідніх з нею органів. Цьому сприяють особливості її розташування і тісний зв’язок із загальним жовчним протокою. Крім того, протеолітичніферменти залози небезпечні для неї самої …

    Щеплення від сказу: небезпеки і ускладнення

    Робити чи не робити щеплення від сказу? Чи небезпечні щеплення від сказу? Які можуть бути ускладнення антирабічних щеплень? Такого роду побоювання мають підстави. Безумовно, небезпека появи реакцій і ускладнень щеплень існує …

    Перша допомога при укусах тварин

    Негайно рясно промити рану теплою водою з милом. Цей пункт найважливіший – ретельно промивши рану, ми можемо багато разів зменшити чисельність потрапили в неї вірусів. Однак навіть таку просту процедуру слід робити вміючи …

    Теоретична інформація про сказ

    Сказ (лат. Rabies, гідрофобія) – захворювання, що викликається вірусом із сімейства рабдовірусів, вражає домашніх і диких тварин і передається людям при безпосередньому контакті з інфікованою слиною через укуси і подряпини …

    Препарати для щеплень від сказу

    Для щеплень від сказу використовують два типи препаратів: антирабічною вакцину і антирабічний імуноглобулін. Кожен з цих препаратів має свої показання та механізм дії. Антирабічна вакцина сама по собі не здатна вбити вірус …

    Сказ у тварин. Ветеринарні щеплення від сказу

    “Легко попередити, але важко лікувати”. Багато хто вважає, що щеплення варто робити тільки елітним тваринам, а звичайним дворнягам і кішкам-мишолови вони ні до чого … Це велика помилка – якраз такі “Барсик” найчастіше і підхоплюють сказ …

    Симптоми сказу у тварин

    З появою вірусу в слині тварина стає заразним, хоча зовнішні ознаки сказу можуть з’явитися тільки через 7-10 днів. Ці дні найбільш небезпечні для необізнаних людини – загроза зараження ще не видно, але вона вже є … 

    Категорія: Цікаві факти Переглядів: 1066 | Рейтинг: 5.0/1
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Панорама ліцея
     
    ЗАЛ №23 group · 1137 учасника
    ПРИЄДНУЙСЯ!
    Блог газети
    «ВЕЛИКА ПЕРЕРВА»
    Ви можете розмістити статтю в блозі, відіслав нам її
    Блог бібліотеки школи
    Лiтература для читання на канікулах
    ШМО природничо-
    математичного циклу
    Яскраві сторінки фізико-математичної декади
    ШМО
    учителів філології
    "Словесність"
    ШМО суспільно-
    естетичних дисциплін
    ШМО
    англійської мови
    Яскраві сторінки англійської
    ШМО
    початкової школи
    Яскраві сторінки початкової школи
    Гурток
    «Чарівний чобіток»
    Народний танець завжди має яскраво виражену тему
    Міністерство
    освіти і науки України
    Дізнайтеся все про вступну компанію 2022
    Національний університет
    «Запорізька політехніка»